موضوع پیشنهادی پروپوزال پایان نامه روانشناسی درباره مراقبه

مراقبه جزء خانواده تمرین های فکری هست و انواع مختلفی دارد؛ مانند نشستن و شمردن نفسها، تمرکز بر یک فکر تکراری، تمرکز بر محرک خارجی یا درونی.

به طور کلی رویکردهای مراقبه را به چهار دسته می توان تقسیم کرد:

فکری (مانند تمرکز بر آگاه و تمایز ، هیجانی (مانند ارتباط با قلب)، جسمی (اشکال مختلف حرکت) و عبادت عملی. بسیاری از اشکال تأمل و مراقبه برگرفته از ادیان شرقی است.

برخی از پژوهش ها نشان می دهد که اشکال مراقبه برخاسته از سنت های شرقی، با سنت های دینی غربی سازگاری ندارد.

برخی هم وجوه مشترک شیوه های مراقبه غربی و شرقی را نشان داده اند؛ به عنوان مثال معلوم شده که بین آرام سازی و دعا رابطه وجود دارد.

همه این گونه اعمال معنوی نیازمند اعتماد، انفعال، تسلیم، بریدن از محیط، تمرکز، تکرار افکار، آگاه و آرامش عضلانی است.

جای تعجب است که علی رغم پژوهشهای زیادی که حاکی از اثربخشی این گونه روش ها بر ذهن و جسم است، به ندرت در درمان به کار می روند و درمانگران اغلب به این گونه روش ها توجه ندارند.

علت این مسئله ممکن است به آموزش های درمانگران مربوط باشد.

بیشتر آنها با روش های غیر معنوی، مانند بیوفیدفک، آرام سازی عقلانی و هیپنوتیزم راحت تر بوده و در این زمینه ها آموزش مستقیم دیده اند(همان منبع، ص ۲۰۶).

طبق پژوهش های انجام شده وقتی روش آرام سازی به اعتقادات دینی و معنوی مراجعین مربوط می شود، تأثیر آن به مراتب بیشتر می گردد.

درمانگر می تواند با برقراری ارتباط بین دین و روش آرام سازی، تأثیر آرام سازی را افزایش دهد و با چنین کاری ایمان مراجع افزایش می یابد.

وقتی مراجع با ایمانی که دارد به اثربخشی آرام سازی بر تعالی خودش اعتقاد پیدا کند، تأثیر این عمل بیشتر می شود.

در اینجا، ایمان به عنوان یک متغیر تسهیل گر یا میانجی عمل کرده و تأثیر عمل آرام سازی را بر ذهن و جسم افزایش میدهد.

در یک پژوهش تأثير مراقبه مذهبی و روش آرام سازی مورد مقایسه قرار گرفت.

در پایان آزمایش، اضطراب، خشم و انقباض عضلانی گروه مراقبه مذهبی نسبت به گروه آرام سازی کاهش بیشتری پیدا کرده بود (همان منبع، ص ).

مراقبه و تأمل ممکن است در مورد مراجعین مذهبی با تیپ شخصیتی A که در معرض مشکلات قلبی - عروقی قرار دارند، مؤثرتر باشد؛ همچنین مراجعینی که از مشکلاتی مانند افسردگی، اضطراب، حملات هراس، اختلال سازگاری و اختلال استرس پس از سانحه رنج می برند و مراجعینی که از مشکلات جسمی؛ مانند سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی رنج می برند می توانند از روش مراقبه بهره بگیرند.

این روش برای مراجعین فعال و عمل گرا ممکن است تأثیر کمتری داشته باشد.

چنین مراجعینی ممکن است از روش هایی بهره بیشتر ببرند که به آنها کمک می کند تا بر درونیات خود تمرکز بیشتری پیدا کرده و با احساسات خود ارتباط بیشتری برقرار کنند.

برای تأثیر بیشتر مراقبه، درمانگر باید کمک کند تا مراجع شیوه مراقبه خاص خودش را بیابد، شیوه ای که مراجع با آن راحت تر باشد و با نظام اعتقادی و دینی و روش زندگی او سازگار باشد.

درمانگر نباید روش مراقبه را به مراجع تحمیل نماید. باید انگیزش لازم در مراجع برای انجام مراقبه ایجاد شود و منفعت آن را دریابد.


موضوع پیشنهادی پروپوزال روانشناسی :

مقایسه اثر بخشی آﻣﻮزش ﮔﺮوﻫﯽ اﻟﮕﻮي ﻣﺮاﻗﺒﻪ و آموزش آرام سازی عضلانی بر کاهش اضطراب و افسردگی در افراد دارای اختلال استرس پس از آسیب



ما می توانیم جدیدترین و بهترین موضوعات پایان نامه و پروپوزال و مقاله را درباره مبحث بالا برایتان طراحی کنیم.

تماس با ما:

پیشنهاد موضوعات جدید پایان نامه روانشناسی و مشاوره و انجام حرفه ای پروپوزال :

  09011853901

satreaval12@gmail.com


گفتگوی مستقیم با ما در تلگرام

دانلود رایگان کتاب بانک موضوع پایان نامه و پروپوزال در کانال تلگرام


هزاران پروپوزال جدید اینجاست ... کلیک کنید